Podnikání

Prach u výrobních linek není bezpečný

Je nepřípustný z hygienického hlediska, kromě toho však dokáže být i nebezpečný a přinášet rizika do výroby i provozu. Prach může být velkým problémem, se kterým si ale umí poradit filtrační systémy.

Pro bezpečnou práci

Prach je všude, ve vnitřních i vnějších prostorách a při jakékoli práci vzniká další. Je ale zdrojem nečistot, umožňuje vznik prostředí vhodném pro množení bakterií. V potravinářském průmyslu je něco takového nepřijatelného z pohledu hygieny, to ale není vše. Usazený prach může představovat riziko vytváření explozního prostředí, což má vliv na bezpečnost celého provozu. Rizikových je mnoho druhů prachu, organické se za explozní považují všechny, obilní, moučné a mnoho dalších. Nebezpečný ale může být i papírenský nebo dřevní prach, který vzniká při zpracování dřeva. Je proto potřeba prach co nejdříve po jeho vzniku odsávat, aby nedocházelo k jeho usazování, což zabezpečuje průmyslová vzduchotechnika. Ta musí splňovat mnoho požadavků a norem.

Pryč s ním

Nečistoty a prach vznikají při zpracování surovin u mnoha technologických procesů, jako je míchání, mletí, broušení nebo sekání, ale také při dopravě surovin a balení. Odsávání prachu je důležitým krokem k udržení bezpečného pracovního prostředí bez zbytečných rizik. Nejen v potravinářské výrobě se o odsávání prachu stará centrální odsávání. Odsátý prach se oddělí od vzduchu, který je pak odváděn v létě ven a v zimě zpět do výrobních hal, čímž zároveň šetří náklady na vytápění. Pro jednoduchou údržbu se tam, kde může docházet ke styku částí systému a potravin, používá nerezové provedení.

Filtrační systémy se využívají nejen při zpracování potravin, ale i v dalších odvětvích průmyslu a výroby. Nutné jsou také pro slévárny, brusírny, automotive a také papírenské i dřevozpracující závody.

Přidat komentář

Klikni a přidej komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.