Podnikání

Koření: chutné i nebezpečné

Jen málokdo si dnes ve své kuchyni vystačí se solí a pepřem, i když tyto dva druhy koření stále patří mezi nepsané krále vaření. Které je nebezpečné a jak se míchají směsi?

Lepší a chutnější

Chuť trochu si jídlo vylepšit a okořenit provází člověka od chvíle, kdy přestal jen sbírat kořínky. Pepř se používal před více než 4000 lety, ve starověkých textech jsou o něm zmínky u indických hodů. Hodně bylin i koření má navíc určitý vliv na náš organismus. Skořice, zázvor nebo chilli umí zahřát, máta a citronová tráva naopak působí chladivě. Některé druhy mohou být i nebezpečné, třeba muškátový oříšek ve velkém množství způsobuje halucinace, bludy a může způsobit i úzkost a deprese. Šafrán je opravdu nebezpečný, už 10g je smrtelná dávka pro člověka. V malých dávkách však umí koření i bylinky léčit nemoci i pomáhat s hojením ran. Především je ale používáme k dochucení pokrmů a zlepšení jejich chuti. Poptávka je velká, a tak nestačí jen lidská práce, koření se musí nejen vypěstovat, ale také sklidit, usušit, směsi namíchat, zabalit a připravit k expedici do celého světa. Velice důležitá je modernizace výrobních hal, do kterých jsou zaváděny i potrubní systémy jacob, které vše přepraví z jednoho místa na druhé v co nejkratším čase.

Ve správném poměru

V hale se většinou zpracovává několik druhů koření najednou, což by manuálně uhlídat bylo obtížné, přeprava potrubním systémem je tak bezpečná a dobře sledovatelná. U směsí, ve kterých je více druhů koření a je potřeba je míchat ve správném poměru, umí nerez potrubí šetřit čas i energii. V objemech několika tun, které je nutné denně zpracovat, již není možné míchat vše ručně, každou surovinu vážit a promíchat. Zpracovávání díky automatizovaným sypačům a poloautomatickým pásům je efektivnější a nehrozí, že se jednotlivé druhy koření smíchají jinak, než je požadováno. Potrubní přeprava se pak využívá i pro dávkování do obalů a k balicím linkám.

Bez soli a pepře se neobejdeme, ale cizokrajné koření i byliny nám umožňuje vyzkoušet nové chutě, které neznáme a často se do nich zamilujeme. Rychlé zpracování i distribuce pak zaručí čerstvost, skvělou chuť i vůni až do naší kuchyně.

Přidat komentář

Klikni a přidej komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.